понеделник, 25 април 2011 г.

Ракия от ябълки

Ябълкова ракия
Информация за ябълковата ракия и нейното приготвяне.

Ракията от ябълки е много претенциозна към качеството на плода. Трябва да подберете добре узрели,  ароматични и сладки ябълки. Ябълките се берат на рака, защото при натъртване те бързо изгниват и убиват аромата на ракията. В повечето пъти се оставят да доузреят след брането.
Вода не се слага. Дръжките на ябълките се отстраняват.
Можете да сложите прясна мая за хляб или дрожди, но това не е задължително.
Измервате захарността на пращината. Наблюдавайте да не е над 12%- 13% но под 17-18%.
Високата захарност прави ферментацията ниско ефективна и увеличава количеството на метиловия алкохол, ниската снижава градуса и увеличава количеството на оцетната киселина.
При налагане може да добавите захар, която се слага два пъти по 2/3 при приготвяне на пращината и 1/3 след няколко дни. На всеки литър пращина слагайте 1мL амоняк.
След което затваряте пращината херметично, като оставяте въглеродния двуокис да излезе през воден  клапан. Температурата трябва да бъде 18-19-25-26C.
Варите 2 пъти на бавен огън, като внимавате да отделите добре първака и патоките. Задължително е да ползвате термометър за парите в лулата и спиртомер за чучура.
Оставяте да отлежава в дъбова или кестенова бъчва. Вариант ако нямате бъчва да сложите сухи трески (чипс) от съответното дърво в бутилките. Бутилките не се пълнят до гърлото, а се оставя повече въздух.
Чести въпроси :
След колко време матеряла е готов за варене?
Отговор:
В случей, че пращината Ви не е на хладко място, за две седмици би трябвало да е готова.
Ще познаете по – силното намаляване на мехурчета в водния капак. Не я оставяйте на много студено, защото ракията може да добие кисел привкус.
Ако нямате възможност да държите пращината на подходяща температура, преди варенето непремерно сипете няколко лопатки пепел в  казана, за да неутрализираш киселините.

За какво служи амонякът?
Отговор:
Амонякът доставя азот на дрождите. Той се разгражда напълно и не оставя следи в аромата. Ябълките не ги подхранват достатъчно добре и затова с мъничко помощ се подобрява резултата.

Мелят ли се ябълките?

Отговор:
Мелят се или по-добре се мачкат, за да не се разчупват семките.
Недовършена рецепта за ракия от ябълки:
1. ябълките не ги варя, а ги режа / два пъти ги варих едно че не пусна много и друго че загоряха, а ги варих на бавен огън/
2. изсипвам ги в бидон и на 100кг. материал слагам 10кг. захар разтворена в 30л. вода. мая и други допълнителни неща не слагам.
3. през 2-3 дни ги бъркам в първите 2 седмици, третата не ги пипам. По лични наблюдения долу горе тогава са готови. Не падат на дъното , но като ги опитам киселеят и нямат сладникав вкус.
4. варя ги на бавен огън / 120л. казан отива 4-5 часа/.
5. понякога отделям първака , но понякога не го правя. Ракията я спирам на 40 градуса.
6. оставям я в отворен съд да престои една седмица и после я затварям в туби с дъбови пръчки вътре.
От 120л. казан, не го пълня догоре – някъде около 100л +-5л. излиза около 14 – 17 л. ракия на 46 градуса. като престои пада около 2 градуса.